top of page

Літо детективів: новинки + класика

Які маєте плани на літо? Відпочинок, відпочинок і трошки почитати? 16 завдання (детектив) #YakabooBingoSummer пропонує книголюбам ще й розгадувати загадки цього літа. Ви можете обрати будь-яку заплутану історію, але ми вирішили допомогти. Варіанти нашої добірки: страшні таємниці сімейного життя, містичні річки, шпигуни, збройні барони, маніяки та багато-багато іншого.

«Загублена» Ґіліян Флінн

Усе почалось у Саме Той День Коли… Емі та Нік мали відсвяткувати п’яту річницю шлюбу. Ранком того дня Нік поїхав на роботу до власного бару. Його гризли докори сумління. Він досі не придбав подарунок для Емі, не хотів ніякого святкування й жахався від самої думки про «полювання на скарби». «Полювання» – такий собі квест на річницю. Емі загадувала загадки про щось важливе за цей рік і кожен розгаданий ребус вів до наступного. Наприкінці Ніка чекав приз-подарунок на річницю. Ось тільки він ніколи не доходив до цього кінця без додаткових підказок та роздратованої дружини.

Нік сидів у барі, згадував невдачі попередніх річниць та жалівся сестрі, коли задзвонив телефон: – Агов, Ніку, озвався непевний голос. – Вибач, що турбую. Я просто вирішив, що тобі треба знати… ваші двері навстіж відчинені, а кіт вибіг на вулицю. Так же не має бути, правильно?

Нік примчався додому, але було вже пізно. Емі зникла. Нік залишився сам із першою підказкою квесту, який він ніколи не міг розгадати. Він ніколи не пам’ятав речей, які його дружина виділяла «найважливішими у році». То чи знав він її взагалі? Чи зможе він розгадати всі підказки та найважливіше… таємницю її зникнення? На всі питання майстерно відповість Ґіліян Флінн.

 

«Глибоко під водою» Пола Гоукінз

Другий роман Поли Гоукінс, авторки бестселера «Дівчина в потягу». Це історія про Затон Утоплениць, де сотні років топляться (чи їх топлять) жінки. Усе почалось із легенди про Ліббі – дівчину, яка спокусила жонатого чоловіка. За це місцеві жителі (дуже важливий нюанс – чоловіки; загалом весь роман занадто феміністичний) втопили її в річці, як відьму. Минуло триста років, а на затоні знаходять усе нові й нові тіла жінок.

Легенда, яку розповідали батьки та нові жертви Затону не дають спокою письменниці Нел Ебботт. Вона хоче написати книгу про це дивне місце. Нел колекціонує спогади місцевих жителів, збирає старі легенди, фотографує те прокляте місце та розміщує відеокамери, щоби зняти смерті нових жертв. Але… У Затону Утоплениць нова жителька й Нел ніколи не побачить записи зі своїх камер. Бо ця жителька – вона сама. Нел знаходять мертвою у воді. Вона втопилась… Вона стрибнула… Чи їй допомогли?

 

«Нічний адміністратор» Джон Ле Карре

Бонд. Джеймс Бонд. Ні, не те. Пайн. Джонатан Пайн…

Усе почалося в Каїрі. Джонатан Пайн працював там у розкішному готелі «Нефертіті». І закохався в гостю готелю – Софі. Вона була прекрасна, витончена й належала іншому. Софі була коханкою хлопця з найбагатшої сім’ї Каїру.

Він частенько споглядав за нею – витонченою темноволосою сорокалітньою красунею, стрункою, елегантною та неприступною, але жодного разу і словом із нею не перекинувся. Він бачив її, коли вона прогулювалася магазинами готелю «Нефертіті», чи коли сідала в темно–червоний «Роллс–ройс», двері якого притримував м’язистий водій. Коли вона проходжалася вестибюлем, водій також виконував обов’язки її особистого охоронця…

Одного вечора Софі попросила Джоната про послугу. Зробити копії якихось її документів і сховати в сейфі готелю. Коли Пайн побачив, ЩО то за документи, він мав непростий вибір: кохана жінка vs закон. Документи Софі розсекречували купівлю зброї її коханцем. Річард Роупер, який продавав цю зброю був не в захваті від того, що Софі знає нюанси, тож вона боялася за своє життя.

Джонатан обрав друге.. він передав копії документів спец службам. Звісно, з умовою, що вони захистять Софі. Але доля мала свої плани. Жінку вбили, містер Роупер вийшов сухим із води, а Пайн відчував себе зрадником і ніяк не міг позбутися спогадів про кохану. Тікаючи від свого вчинку Джонатан покинув Каїр – він влаштувався нічним адміністратором у готелі «Майстер Палас» у Швейцарії.

Однієї ночі до готелю прибув гість. Дуже поважний і багатий гість, мов справжній король із цілою свитою. Його ім’я Річард Роупер… Так, той самий. Доля дала Пайну шанс помститися за вбивство коханої жінки. Вивести Роупера на чисту воду.

Читати: Нічний адміністратор. Відомий шпигунський роман вийшов українською

 

«Цілодобова книгарня містера Пенумбри» Робін Слоун

Клей Дженнон – звичайний безробітній у Сан-Франциско. Він завзято шукає роботу й натрапляє на досить дивне оголошення на вітрині книгарні. Потрібен працівник на нічні зміни. Звичайно, Клей наймається на роботу в цю книгарню, якою керує блакитноокий Пенумбра.

У книжковому магазині є два відділи – перший звичайний, а от другий… Книги другого відділу виглядають наче їм сотні років. Постійні нічні відвідувачі приходять по ці книжки. Вони не платять за товар, а просто забирають, залишаючи пластикові картки з дивними номерами. Якщо для вас ще замало дивних моментів, то додайте +1. Працівникам книгарні заборонено дивитися книги другого відділу. Порушили правило? Вилетіли з роботи.

Заінтригований Клей вирішує все ж спробувати якось дізнатись, що відбувається. Вам теж цікаво? Дізнайтесь разом із ним.

 

«Асистент» Тесс Ґеррітсен

«Асистент» – другий роман серії, який є продовженням «Хірурга». Якщо його ви не читали, раджу почати саме з нього. Після подій першої частини минув рік. Джек-Різник ХХI століття за гратами, а детективу Джейн Ріццолі від цього не легше. Вона затримала злочинця, але так і залишилася його жертвою. Джейн ще не прийшла до тями – вона перевіряє квартиру, перш, ніж лягти спати, бачить кошмари і їй ввижається «Хірург».

Усе стає ще гірше, коли з’являється новий злочинець. Джейн Ріццолі розуміє, що між «Хірургом» і новим маніяком є зв’язок. Здається, що гірше вже бути не може, коли… коли «Хірург» тікає з в’язниці. Сумнівів не залишається – це апогей жаху Ріццолі. Тепер убивць двоє й життя Джейн під загрозою.

 

Перші п’ять книжок добірки позаду, отже, наступні – класика детективного жанру. Вибір був нелегкий та досить суб’єктивний, але п’ять варіантів обрано. Рекомендую читати щось із цієї частину списку тим, хто не в захваті від детективів останніх років або від жанру взагалі.

 

«Жінка в білому» Вільям Вілкі Коллінз

«Місячний камінь» Коллінза вважається першим детективом, але хочеться звернути увагу на інший його твір. Книга «Жінка в білому» написана за 8 років до Каменю й має детективний сюжет, який розгортається в декораціях готичного роману. Молодий вчитель малювання Волтер Гартрайт їде на нову роботу до маєтку Ліммерідж. По дорозі він зустрічає дивну жінку в білому. Вона привертає його увагу, згадує маєток і людей, які з ним пов’язані…

Волтер приїжджає до маєтку Ліммерідж і розповідає історію зустрічі з таємничою незнайомкою своїй учениці Меріан. Меріан розпочинає розслідування й дізнається про зв’язок божевільної «жінкою в білому» із сером Персівалем. Хто він такий, той Персіваль? Він наречений молодшої сестри Меріан – Лори. Волтер закоханий у Лору й це взаємно, але вона – багата аристократка, а він – бідний художник. Тож буде весілля з нелюбим Персівалем.

Той, хто читав, мабуть, проминув цей пункт, а той, хто не читав – вам варто знати ще лише одну річ. Лора дууже схожа на ту «жінку в білому» й їхні долі переплетуться в тугий вузол. Більше нічого не додам – отримайте більше задоволення від заплутаної інтриги Коллінза.

 

Агата Крісті

Тут не буде конкретної книжки. І таке буває Переходьте за посиланням на сторінку автора та обирайте ту книгу, яка зацікавить саме вас! Що б ви не обрали, справдяться всі ваші сподівання. Окрім відвертих сцен насильства та калюж крові. Якщо шукаєте їх, краще обрати інший пункт добірки.

Для тих, у кого розбігаються очі від кількості детективів Агати Крісті маємо два варіанти:

  • прочитати найпопулярніший роман «Десять негренят». Вісім незнайомців приїжджають на острів за запрошенням А.Н. Онім. І вже перша дивина – хазяїв маєтку на острові нема. Гостей зустрічає сім’я гувернантів Роджерс. У перший же день Томас Роджерс під час вечері включає грамофон, але замість музики всі присутні чують… звинувачення у злочинах. Можна було б подумати, що це вигадав сам Томас, але Роджерси теж були звинувачені голосом із грамофона. Також це міг би бути просто злий жарт, але… У кімнаті кожного гостя висить Лічилка про десять негренят і самі гості починають вмирати згідно з лічилкою.

  • відкрити хронологію творів та обрати першу книжку зі списку, яку ви ще не читали. Читали все-все? Перечитайте найулюбленіший роман.

 

SHERLOCK

Твори Артура Конан Дойла мають безліч видань, то які ж обрати? Для завдання #YakabooBingoSummer_16 пропоную звернути увагу на серію SHERLOCK від КМ-БУКС. У серію включено 2 з 4 романів («Знак Чотирьох» та «Собака Баскервілів»), а також 2 з 5 збірок оповідань («Пригоди Шерлока Холмса» та «Нотатки про Шерлока Холмса»). Усі ці книги із серіальною обкладинкою та передмовою героїв і творців серіалу – must read для фанатів Камбербетча й «Шерлока».

«Знак Чотирьох»: друга детективна повість про Шерлока Холмса (перша «Етюд у багряних тонах»). Сюжет книги переносить читача в часі в 1888 рік. Міс Мері Морстен звертається до приватного детектива з проханням розгадати загадки її життя. Хто вже шість років поспіль надсилає їй неймовірні коштовні перли? Та що трапилось із її батьком, який зник десять років тому?

Моє враження від книжки, читайте в рецензії: – … Що залишається вам? – … Ампула кокаїну

«Собака Баскервілів»: в 1900 році Дойл почув легенду про собаку, яку називали Чорним Дияволом. Ця історія відобразилася в його творчості й перетворилася на Собаку Баскервілів. Сімейна легенда роду розповідає про містичного пса, який полює на всіх Баскервілів на болотах біля їхнього маєтку. Казка та й годі. Але баронет сер Чарльз Баскервіль помирає саме на цих болотах, а на його обличчі застиг вираз жаху. Друг покійника звертається по допомогу до Шерлока Холмса. До якої правди докопається детектив? Читайте та дізнайтесь.

 

Серія про Роберта Ленґдона

Варіант для тих, хто не зрозумів творчість Артуро Переса-Реверте (як я:) ) або не подужав книги Умберто Еко. Знову не одна, а одразу чотири (скоро буде п’ять) книжки – серія про Роберта Ленґдона від Дена Брауна.

«Янголи й демони»: перша книга серії знайомить із головним героєм – Робертот Ленґдоном. Він викладач Гарварду, який займається релігійною символікою. Одного ранку Роберт отримує телефонний дзвінок і прохання допомогти в досить заплутаній справі. У ЦЕРНі вбито одного з вчених та викрадено контейнер з антиматерією. Ймовірно, це діло рук таємного товариства ілюмінатів, але на кого вони полюють? Без заміни акумулятора в контейнері, він вибухне. Але хто мішень?

«Код да Вінчі»: містичний детектив, який продовжує серію. Головний герой – той самий професор Робертот Ленґдоном. Усе починається зі смерті куратора Лувру Жака Соньєра. Перед смертю Жак залишив таємне послання (але воно відоме тільки йому й ще трьом убитим) та записку з проханням знайти Ленґдона. От записку розуміють усі, щоправда, поліція трактує її по-своєму. Тепер професор стає головним підозрюваним у вбивстві Соньєра. Що ж.. чудова мотивація розібратись у цій справі.

Продовження серії – книги «Втрачений символ» та «Інферно». Ви вже прочитали всі ці книжки? Тоді чекаємо вихід «Origin», яка запланована (англійською) на осінь цього року.

 

Міленіум Стіга Ларссона

Серія Міленіум художній дебют Стіга Ларссона. З десяти запланованих книг автор встиг написати лише три й почати четверту. Його твори викликали неабиякий інтерес, тож він продав права найбільшому шведському видавництву. Ларссон помер, не дочекавшись виходу першого тому й не написавши продовження.

Українські переклади всіх трьох романів були видані у видавництві Фоліо: «Чоловіки, що ненавидять жінок»; «Дівчина, що гралася з вогнем»; «Повітряний замок, що вибухнув».

Посмертна слава Стіга Ларссона викликала жваве обговорення продовження серії. Чи варто публікувати незавершену четверту книгу та його начерки двох наступних частин? Усе вирішилось у 2015 році. Інший автор, Давід Лаґеркранц завершив роботу над четвертою частиною. Письменник не використовував рукописи Ларссона, але зазначив, що намагався дотримуватися його літературного стилю. Чи в нього вийшло? Українські читачі можуть дізнатися завдяки «Дівчині в павутинні» видавництва «Клуб Сімейного Дозвілля».

Матеріал підготовлено для блогу: http://blog.yakaboo.ua

Читайте також:
bottom of page