top of page

Забути все…

Хочете трошки... Різдвяної магії? Шукайте її в книжці Пам’ятливець Девіда Балдаччі. Погоджуюсь, що це не зовсім очікувана порада. Я сама шокована. Читала книгу після Кольору магії й якось так затягувала початок. Чесно зізнаюся – думала, що це ж там усе в крові й таке похмуре, а так хочеться чогось світлого й позитивного.. ще трошки магії. Але… Пам’ятливець не такий простий, як можна подумати. Раджу всім, хто полюбляє кримінальні серіали-детективи. На 100% історія попадає в цю хвилю й залишає такі ж враження.

Амос Декер

Пам’ятливець – перша книжка циклу (зараз це чотири книги) про детектива Амоса Декера. Точніше про колишнього детектива. Одного разу Амос повернувся додому й побачив дещо, що перевернуло його життя на 180 градусів. Його дружину, її брата (він гостював у Декерів) та його маленьку дочку жорстоко вбили. Хто? Чому? Слідство так і не з’їхало з мертвої точки, тож ніхто не знає.

Декер не зовсім звичайний чоловік. Він отримав страшну фізичну травму, результат якої – гіпермнезія, тобто якщо вірити Девіду Балдаччі, його головний герой пам’ятає геть усе, що він почув чи побачив. Це не зовсім відповідає реальності, бо гіпермнезія – МИМОВІЛЬНЕ пригадування давно минулих, не актуальних зараз подій. Чому не можна було наділити героя просто феноменальною пам’яттю в якості результату травми я не знаю, певно, були свої причини. Як би там не було, такі факти ніяк не впливають на захопливий сюжет – усе ж це художній твір, а не мед. нон-фікшн.

Гіперпам’ять детектива ніяк не допомагає йому знайти винних у його трагедії, тож він котиться на соціальне дно. Через рік Амос бере себе в руки й починає вилазити з тої прірви. Дуже вчасно, бо саме тоді якийсь чолов’яга-безхатенко приходить у відділок і зізнається в скоєному злочині.

Поліцейський ребус

Чому саме зараз? Хто він такий? Знайти відповіді на ці питання виявляється складніше, ніж ви думаєте. Чому – читайте в книжці, я не зізнаюся 🙂

Отже, безхатченка затримано, назначено суд і… У цей час відбувається ще один злочин. Він не має жодного стосунку до вбивств у домі Декеррів. Жодного логічного стосунку. Та криміналісти підтверджують – це та сама зброя. Збіг обставин? Перепродаж зброї? Це має якийсь стосунок до того безхатченка? Як щодо нього? Що взагалі відбувається?! За п’ять сотень сторінок розповість Девід Балдаччі.

500 сторінок за один день

Книжка Пам’ятливець написала легко, зі жвавими діалогами, несподіваними поворотами та твістами, тож читається на одному диханні. Будь обережні! Можливо, взявши її до рук, ви вже не відкладете книжку сьогодні, доки не буде перегорнута остання сторінка. Я не дарма порівняла її із серіалами. Пам’ятливця теж можна «дивитися» всю ніч, коли аж завершиться сезон.

Читайте також:
bottom of page