top of page

Мітч Каллін вбиває Шерлока Холмса

Завдання #YakabooBingoSpring штовхають книголюбів на неймовірні вчинки. Наприклад, читати нові жанри, поезію та перекази відомих сюжетів. Так книжки, які назавжди б залишились у категорії «почитаю якось потім» знаходять своїх читачів і саме так я прочитала “A Slight Trick of the Mind” або (як звучить переклад) «Шерлок Холмс. Пчелы мистера Холмса» та «Мистер Холмс».

 

Оригінальна назва передає зміст книги, переклад 2014 – грає на ностальгії та почуттях фанів Шерлока, а переклад 2016 – пояснює, що це саме та книжка, в екранізації якої ми побачили Ґендальфа (Ієна Маккеллена) у ролі Холмса.

Мітч Каллін – убивця

Та автор книжки «Містер Холмс». Сер Артур Конан Дойл спробував, але так і не зміг поставити жирну крапку на житті дивовижного детектива, а от Калліну вдалось. Хто він взагалі такий, щоби чинити подібні речі? Мітч Каллін – американський письменник, автор 7 романів і збірки оповідань. У “A Slight Trick of the Mind” він розповідає історію містера Холмса, якому вже стукнуло 93 роки…

И что с того, что всему суждено исчезнуть, сгинуть или что нет никакой изначальной причины, плана или логики у творящегося на земле?

5 стадій прийняття неминучого: заперечення

Відкривши книгу і знову зустрівши Шерлока, чого ви очікуєте? Дуже заплутану справу, де на кону життя людини (мабуть, і не однієї) та добре знайомих героїв – доктора Ватсона, Майкрофта, місіс Хадсон і т.ін. У цій книжці нічого цього не буде! Навіть Холмса. Старий шукає цигарку, яку поклав… Куди? Він сам не пам’ятає куди, він не пам’ятає, що робив після приїзду додому, він… він забуває про сказане або зроблене наступної ж хвилини. Тоді читач розуміє, що Шерлока, якого він знав і любив більше не існує, він став старий, він став інший. Того Детектива вбили… Убили роки його довгого життя.

Чем больше он глядел на океан и небо, тем более далекими от человечества они казались ему; вот почему, подумал он, человечество в таком разладе с самим собой – эта разобщенность есть неизбежное следствие людских попыток забежать вперед своей природы, и от этой мысли на него напало безграничное уныние, которое он едва мог вместить…

5 стадій прийняття неминучого: гнів

Щоби пропустити цю стадію, не беріть до рук оригінальні твори Дойла незадовго до читання книжки «Містер Холмс» та запам’ятайте, що це не детектив! “A Slight Trick of the Mind” про те, про що підказує назва. Про невеличкі трюки розуму старого детектива. Так, він не пам’ятаєте, чому зайшов до цієї кімнати, але чудово пригадує те, що було років 50 тому. Дедуктивні методи також працюють і може Шерлок не той, але це Шерлок. Так, він займається пасікою, як звичайний сільський житель, але знає, що за 44 роки відданості хобі бджоли вжалили його 7 816 разів.

Даже правдивая история должна быть изложена так, чтобы развлечь читателя…

5 стадій прийняття неминучого: час торгуватись

Детектив – відміняється. Це зрозуміло та прийнято читачем. І тут Мітч Каллін розбиває дійство своєї книжки на три частини:

1) справа міссіс Енн Келлер, яку Холмс почав писати, але не завершив, бо забув і про саму справу і про те, що її писав;

2) поїздка в Японію. Детектива запросив такий самий любитель флори (флора і бджоли – це тепер єдине, що турбує Холмса), але все виявилося не таким простим, як здалося на перший погляд;

3) сьогодення, де Холмс намагається заповнити прогалини спогадів і першої, і другої, і третьої сюжетної лінії.

Саме в цей момент народжується надія – а раптом? Раптом не все втрачено й детектив ще чекає вірного читача?

Потерять надежду – это потерять все.

5 стадій прийняття неминучого: депресія та прийняття

Ні, ніяких таємниць! Справа міссіс Енн Келлер повністю згадана й записана Шерлоком. Справжня ціль запрошення в Японію не заважає дослідженням курйозів флори. Сьогодення сповнене соціальних проблем, роздумів про війну, життя та смерть. Шерлока, якого ми знали більше немає й найжахливіше, що його ніколи не було – уся інформація про детектива, то просто вигадка його найкращого друга. Лише одне було й залишається правдою. Те, що Шерлок Холмс – видатний детектив.

Знаете, я ни разу не назвал его «Ватсон» – он был Джон, просто Джон.

Кому варто прочитати «Містер Холмс»:

  • тим, хто ще не виконав завдання #YakabooBingoSpring_5;

  • тим, хто полюбляє читати та дивитись екранізації;

  • тим, хто скучив за Шерлоком, але розуміє, що це не детектив.

Кому не варто читати:

  • завзятим фанатам Шерлока;

  • любителям детективів;

  • хейтерам фанфіків.

Схожі книжки: інші твори серії Шерлок Холмс. Гра триває

Матеріал підготовлено для блогу: http://blog.yakaboo.ua

Читайте також:
bottom of page